Gin Elephant Sloe Gin 0,5 View larger
Powiązane produkty
  • Gin Tanqueray 0,7l 47,3% vol.
  • Distilled Gin  Gold  999.9 Finest Blend  0,7l  40%  vol.
  • The Botanist Islay Dry Gin  "22"  1l  46% vol.
  • Gin Tanqueray Export Strength   0,7l  43,1%  vol.
  • Gin Mascaro "9"   0,7l   40% vol.
  • Beefeater London Dry Gin  0,7l   40%  vol.
  • Bombay Sapphire London Dry gin   0,7l  40%  vol.
  • London Hill Dry Gin   0,7l  40%   vol.
  • Gin Lubuski "7" Tuba  0,7l  40%  vol.
  • Citadelle Gin 0,7
  • Tanqueray Rangpur 1l

Gin Elephant Sloe Gin 0,5

5060351330367

Stan: Nowy

Dostępność: (1 sztuka dostępna ) Uwaga - ostatnie sztuki

Opis produktu

Opinie

Elephant Gin produkowany jest pod Hamburgiem w Niemczech, jednakże koncepcja tego wieloskładnikowego ginu powstała w Republice Południowej Afryki. Istnieje taka tradycja podczas wypraw do afrykańskiego buszu, że wraz z zachodem Słońca i jednocześnie na zakończenie każdodniowej traperki ( tu unika się nocnych wędrówek ) wszyscy sięgają po coś orzeźwiającego do picia, najczęściej są to różnego rodzaju koktajle alkoholowe, wśród których prym wiodą te budowane na ginie, natomiast niezależnie od bazy drinka wszystkie one funkcjonują pod ogólnie przyjęta nazwą ”sundowner”. Mnogość przeróżnych jadalnych korzeni, owoców, kwiatów czy traw dostępnych jedynie w odległej Afryce natchnęła niejako twórców tej marki do stworzenia alkoholu, którego na rynku jeszcze nie było. Jako, że trudniej wymyślić nowy rodzaj alkoholu, niż nadać istniejącemu już alkoholowi niepowtarzalny smak wybór padł na gin natchniony jakby afrykańskim duchem. Tym sposobem na Światowe rynki trafił inspirowany właśnie Afryką Elephant Gin. Do jego stworzenia wymaganych jest czternaście różnych komponentów, z których jedenaście przybliżamy poniżej, trzy zaś stanowią sekret gorzelników i o dotarcie do nich będzie zapewne niezwykle trudno. Przechodzimy zatem do komponentów składających się na naszego Słonia. Buchu Leafs z R.P.A., wnoszą tu aromaty czarnej porzeczki, proszek z owocu Baobabu malijskiego dodaje niuanse cytrusowe, afrykańskie zioło Lions Tail z rodziny mięt ma właściwości medyczne oraz ponoć psychoaktywne, Devil’s Claw – czyli diabelski pazur posiada nieco gorzkawy smak i właściwości przeciwbólowe. Kolejnymi elementami tej ”słoniowej” układanki są: African Warmwood – zioło spokrewnione z europejskim piołunem, z którego to powstaje absynt, a więc ponownie coś gorzkiego z odrobiną magii w tle i zielone jabłka, te już z sadów okalających destylarnię, są tu aby dodać świeżości i słodyczy do alkoholu. Imbir do naszego destylatu dla odmiany pochodzi z Chin, igły sosny górskiej z lasów Austrii, a skórka pomarańczowa i Pimiento Berries ( zawierające kapsaicynę ) pochodzą wprost z Hiszpanii. Elephant Gin należy do stylu London Dry Gin, oznacza to iż wszelkie składniki mające na celu wzbogacić smak naszego trunku dodawane są do kotłów na dobę przed destylacją i tam właśnie przez 24 godziny przebiega proces ich maceracji. Pozostają nam jeszcze butelki robione ręcznie na specjalne zamówienie, korek pochodzący z Portugalii i etykieta, która to nawiązuje do znaczków pocztowych z końca XIX wieku, dzięki którym spływały wówczas informacje z dalekiej Afryki do państw europejskich. Dodatkową, bardzo ważną informacją jest fakt, iż właściciele marki Elephant Gin wspierają częścią swych przychodów strażników z Big Life Foundation zaopatrując ich w sprzęt niezbędny do monitorowania populacji słoni w Tanzanii i Kenii, a także fundację Space For Elephants. Ponadto partycypują również w kosztach budowy szkół, tras wspinaczkowych, tarasów widokowych i edukują lokalnych mieszkańców w jaki sposób dbać o otaczające ich środowisko.

Nikt nie napisał opinii.

Napisz swoją opinię

196.00 zł